Menu Luk

Vegetar Gumbo (4 pers. 1 time 15 min. varighed)

Bedøm

Gumbo er en fyldig suppe, der stammer fra sydstaterne i USA.  
Egentlig kommer man typisk forskellig slags kød, krebs /rejer i. Men her er altså et bud på en vegetar udgave, inspireret fra andre retter.

Jeg har undladt at komme Okra i, selvom dette er en vegetar udgave (man kommer ellers altid Okra i også i varianter hvor der indgår kød), idet Okra giver en klistret konsistens som jeg ikke bryder mig om. Men det er jo smag og behag om man kan lide Okra eller ej.

Hvis man ønsker at komme kød i retten kunne  det fx være: kylling (stegt på forhånd), røget pølse, rejer, krebs, eller svinekød stegt på forhånd.
Laver man kødudgaven, kan man sagtens bruge nedenfor nævnte opskrift med ingredienserne nævnt samt fremgangsmåde, men hvor man  blot i stedet undlader: squash, kikærter, sorte bønner og ærter.

Retten her er pæn stærk – 3 ud af 6.

Ingredienser

1 løg fint hakket
3 fed hvidløg finthakket
3 stilke bladselleri fint hakket
1 squash revet på rivejern
3 røde peberfrugter i store tern uden kerner
1 dl. Neutral olie til roux (see nedenfor)
100 g hvedemel
3 friske laurbærblade
3 kviste timian
1 tsk. cayennepeber
1 tsk. røget paprika
1 tsk paprika
1 liter fond (grøntsags)
1 dåse kikærter (uden lage)
1 dåse sorte bønner (uden lage)
200 g frosne ærter
2 friske jalapeñoer eller andre chilies
Saften fra 1/2 lime frugt

Fremgangsmåde

Forbered grøntsagerne

  • Hak løg, hvidløg og bladselleri fint
  • Riv squash på rivejern
  • Skær peberfrugter i store tern
  • Hak chili fint med kerner

Sådan laver du Roux’en

  • En roux er egentlig brunet jævning. Det tager ca. 10 minutter for at lave en roux, så ha tålmodighed. 
  • Kom 1 dl. olie i en stor gryde ved jævn varme, og rør melet i til en opbagning (en roux). Steg, til melet er mørkebrunt under konstant omrøring, så det ikke brænder fast. I så fald, start forfra. 
  • (Skulle den ikke blive brun nok, kan man snyde til sidst med at komme kulør i, men den skal have farve, se billede nedenfor)
  • Tag 1/4 af rouxen fra.

Kom grøntsager i

  • Kom fond i pånær 1 dl.
  • Kom alle grøntsagerne og chili i sammen med laurbærbladene, samt bladene af timianen ud over, og kog i 20 min., eller til grøntsagerne er møre og har en mørk nøddebrun farve. Rør godt i det undervejs.

Juster undervejs

  • Kom cayennepeber og paprika i.
  • Juster undervejs: er suppen for tyk, kom mere fond i, er den tynd kom lidt roux i og lad det koge ca. 10 min.
  • Kom kikærterne og de sorte bønner i.
  • Lad retten småkoge i 10 min., eller til den er kogt ind til den konsistens, du foretrækker.

Tilsæt ærterne de sidste 5 min. Smag omhyggeligt til med salt og friskkværnet peber.
Kom lidt presset lime saft i.

Server Gumboen med chillisauce og kogte jasmin ris og evt. syltede rødløg som tilbehør.

På web: klik på billederne for at se dem forstørret.