Menu Luk

Gulerods- og bønnepaté (1 times varighed) 4 pers

Bedøm

Gulderods- og bønnepaté med knuste kartofler smager himmelsk sammen

Gulerods- og bønnepaté ( 4 personer)

3 spsk hørfrø

1/2 dl kogende vand

50 g solsikkekerner

1 rød peberfrugt

4 fed hvidløg

1 chili eller efter smag

200 g renset porre

4 spsk kokos- eller olivenolie

2 tsk gurkemeje

1/2 tsk friskkværnet peber

1 spsk tørret oregano

1/2 kg gulerødder

1 dåse kidneybønner (420 g) – eller 200 g tørrede, udblødte bønner (kan erstattes af 150 g sojaflager, se ovenfor)

1 dl fløde

ca. 100 g havregryn (evt. glutenfri)

ca. 50 g kikærtemel

Citronsaft

en håndfuld friske timianstængler

Fremgangsmåde for Gulerods- og bønnepaté

Hæld det kogende vand over hørfrøene og sæt skålen i køleskabet et par timer.

Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande og sæt dem til side.

Hak peberfrugt, hvidløg og chili fint (fjern kernerne fra chilien).

Snit porrerne.

Svits peberfrugt, hvidløg, chili, porrer i olien. Tilsæt gurkemeje, peber og oregano. Svits grøntsagerne 4-5 minutter. Tilsæt et lille drys salt.

Skær en af gulerødderne i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern. Læg skiverne tæt sammen i en smurt postejform. 

Riv resten af gulerødderne.

Hæld bønnerne i en sigte og skyl dem med koldt vand. Hvis du bruger tørrede bønner så sæt dem i blød mindst 8 timer og kog dem møre, 30-35 minutter.

Hæld de udblødte hørfrø og væden i en skål. Tilsæt de ristede solsikkekerner, bønnerne og fløden. Blend til bønnerne er halvvejs pureret. Der må gerne være nogle hele bønner tilbage.

Rør de svitsede grøntsager og de revne gulerødder i bønnemosen. Tilsæt havregryn og mel.

Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere fløde i eller lidt flere havregryn. Farsen skal være temmelig fast.

Smag til med citronsaft. Det er vigtigt, at farsen smager af noget.

Læg forsigtigt farsen oven på gulerodsskiverne i postejformen. Tryk farsen godt sammen og læg nogle kviste timian øverst.

Sæt formen i en 200 grader varm ovn og bag den 40-45 minuttter. Overfladen skal være gylden.

Lad pateen afkøle lidt, før du vender den ud på et fad, så gulerodsskiverne vender opad. Pynt med lidt flere timiankviste.

Knuste kartofler ( 4 personer)

1 kg kartoffel, skrubbede eller skrællede

3 fed hvidløg, pressede


15 g smør


1 tsk timian, tørret


40 g parmesan, fintrevet


salt


sort peber

Fremgangsmåde for knuste kartofler

Kom kartofler og salt i en gryde og kog dem til de er lige akkurat møre.

Hæld vandet fra og fordel kartoflerne på en bageplade med bagepapir. Giv alle kartoflerne et tryk, så de bliver knust, men ikke mast.

Smelt smør og rør presset hvidløgsfed i smørret. Pensl alle kartoflerne med en smule hvidløgssmør på hver. Drys timian over, lidt salt og peber og derefter friskrevet parmesanost.

Sæt kartoflerne i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft og bag til de er flot sprøde og gyldne på overfladen – det tager cirka 15-20 minutter.