Menu Luk

Spaghetti Bolognese – en über hofret (4 pers. 1 times varighed)

Bedøm

Den nok mest spiste og afprøvede ret hjemme hos mig, er den her Bolognese. Der findes et utal af måder at lave denne ret på. Sågar også konkurrencer i måden at lave den bedste Bolognese på.
Ligesom mange andre italienske retter, kan de laves på “slave manér” eller som en hofret. Eksempelvis Pizza, som ofte er junkfood her i landet, men i italien er en pizza bestemt ikke junkfood. Det samme med en Bolognese – lav den ej som “millionbøf”, men lav den ordentligt, så den smager godt.
Opskriften her er et bud på en winner – husk at bruge gode råvarer, brug din intuition og kæl for retten, giv dig god tid.

Ingredienser

  • 700 g. smagfulde flåede tomater gerne på glas (de lidt dyrere) Disse skal være fint blendede
  • Krydderurter: En kvist frisk Rosmarin , en kvist frisk oregano, en kvist frisk basilikum
  • 500 g. magert hakket oksekød
  • 150 gram pancetta (helst) eller bacon i tern
  • 3 dl fond, okse eller kylling. Forslag: Køb evt. en fond hos en slagter
  • 2 mellemstore løg til saucen finhakket
  • 3 store fed hvidløg finhakket
  • 2 små skalotteløg finhakket
  • 2 stænger bladselleri finhakket
  • 2 mellemstore gulerødder finhakket
  • God olivenolie
  • Parmesanost ( 1 alm. stykke)
  • 1 lille tomatpuré
  • 1 tsk Sukker
  • lidt Salt
  • Peber
  • En god sjat god rødvin, gerne en fyldig men ikke tør fx. god Primitivo vin. Vælg ikke en billig vin – billig vin fører som regel til dårlig sauce
  • God pasta

Fremgangsmåde for stegning af kødet

  • Steg bacon/pancetta i en god sjat olivenolie. Når det er stegt, tages det op
  • Steg det hakkede oksekød i fedtet fra bacon/olivenolie. Når det er pænt stegt, kommes den frisk hakkede rosmarin i, samt salt og peber. Kom da en god sjat rødvin i (2 glas). Lad det småsimre i 5 minutter, så kødet tager smag af vin, og rosmarin 
  • Tag kødet op af gryden. Kom nu grøntsagerne i (se nedenfor)

Fremgangsmåde for stegning af grøntsager

  • Hak alle 3 slags løg fint, hak bladsellerien og gulerødderne fint
  • Svits grøntsagerne
  • Skub grøntsagerne til side og svits tomatpuré. Det er heri hemmeligheden bl.a. gemmer sig: svitser du puréen bliver smagen af puré nemlig ikke bitter. Pas på med ikke at branke puréen
  • Kom de fint blendede tomater i. Tomaterne må ikke gå af kog, rør derfor forsigtigt af og til. Går det af kog, mister maden smag (dit liv går nok videre alligevel, men prøv undgå det)
  • Tilsæt fond
  • Kom de andre krydderier i
  • Tilsæt lidt sukker – det gør retten rund
  • Tilsæt lidt salt
  • Kom nu kødet og bacon i
  • Lad retten simre i mindst 1 time og kig til den undervejs til den er godt sammenkogt

Bemærk: Som regel bliver gryderetter bedre dagen efter

Kog pastaen og server parmesan som tilbehør 

På web: klik på billederne herunder og se dem forstørret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.