Menu Luk

Tomatsauce med kødboller – Corleone. (4 pers. 1 times varighed). Med Tiramisu til weekend versionen, hvis den skal sidde i skabet

Bedøm

Dette er en klassisk italiensk tomatsauce med kødboller og spaghetti. Jeg havde i en lang periode glemt det klassiske og simple ved denne opskrift. Men den endelige form af retten blev fornyeligt genfundet idet jeg genså filmen Godfather part 1, hvor et medlem af Corleone-familien kort gennemgik grundsaucen for retten.
Retten laves her med kødboller af oksekød. Men retten kan sagtens laves med pølser mm.
God fornøjelse med at lave den.

Tiramisu´en der følge med er fremragende og sidder lige i skabet.

Make You An Offer GIF - TheGodFather MarlonBrando VitoCorleone GIFs

Ingredienser - Tomatsauce med kødboller

  • 700 g. gode flåde tomater. Disse skal være fint blended
  • Krydderurter: En kvist frisk basilikum, en kvist frisk Rosmarin, en kvist frisk oregano – alle finhakket
  • 500 g. magert hakket oksekød
  • 2 finhakket løg til saucen
  • 1 mellem finrevet løg til kødbollerne
  • 3 fed hvidløg finhakket
  • 2 små skalotteløg finhakket til saucen
  • God olivenolie
  • Parmesanost ( 1 alm. stykke)
  • 1 lille tomatpuré
  • 1 tsk Sukker
  • lidt Salt
  • lidt Peber
  • Sjat god rødvin 
  • Kom gerne lidt hønse- eller oksebouillon i
 
 

Fremgangsmåde for kødbollerne

  • Kom hakket oksekød i en køkkenmaskine/røremaskine
  • Kom fintrevet løg i
  • Kom en kvist finkhakket timian i
  • Tilsæt 1 æg
  • Tilsæt salt og peber
  • Rør det sammen og kom lidt mælk og hvedemel i
  • Lad kødet stå 1/2 time og hvile

Fremgangsmåde for tomatsaucen

  • Hak alle 3 slags løg fint
  • Svits løgene i rigeligt med olivenolie
  • Skub løgene til side og svits tomatpuré. Det er heri hemmeligheden bl.a. gemmer sig: Svitser du puréen bliver smagen af puré nemlig ikke bitter. Pas på med ikke at branke puréen
  • Kom de fint blendede tomater i. Tomaterne må ikke gå af kog så mister retten smag (dit liv går nok videre alligevel, men prøv undgå det), rør derfor forsigtigt af og til
  • Tilsæt lidt sukker – det gør retten rund
  • Tilsæt lidt salt
  • God en sjat rødvin i, ikke for meget (det er ikke rødvinssauce)
  • Kom krydderurter i 
  • Kom bouillon i
  • Lad saucen simre i min. 30 minutter
  • Form derefter kødbollerne med en ske og kom farsbollerne direkte i saucen
  • Lad retten simre i min 30 minutter

Bemærk: Saucen kan med fordel spises dagen efter. 

Kog pastaen og server parmesan som tilbehør.

Ingredienser -Tiramisu

  • 4 æggeblommer
  • 4 spsk sukker
  • 500 g mascarpone
  • 3 dl stærk sort kaffe (gerne en espressotype)
  • 3 spsk amaretto (mandellikør) eller marsala
  • 24-36 savoiardi-småkager (afhænger af ønsket portionsstørrelse)
  • 2-4 spsk usødet kakaopulver

Fremgansmåde - Tiramisu (Laves dagen før)

  • Kom æggeblommer og sukker i en skål og pisk det til en cremet æggesnaps.
  • Vend mascarpone i æggesnapsen og rør omhyggeligt
  • Bland kold kaffe og likør i en skål
  • Dyp småkagerne 1-2 sekunder i kaffeblandingen, bare så de kan suge lidt til sig, men forbliver faste
  • Læg lag af skiftevis 3 småkager og mascarponecreme i enten 2 eller 3 lag i højden på 4 desserttallerkner. Begynd med småkager og slut af med mascarpone, drys med kakaopulver og lad desserten stivne i køleskabet et par timer
 

På Web: klik på billederne for at se dem forstørret